Strona główna > Informacje prasowe > Materiały prasowe wrzesień - Active

W zdrowym ciele zdrowy duch

Styl życia i właściwa dieta ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia. Im więcej ruchu i im lepsza, wzbogacona w białko, witaminy i sole mineralne dieta, tym dłużej cieszyć się będziemy dobrym samopoczuciem. Warto jednak pamiętać, że im więcej trenujemy tym więcej w naszej diecie musi znaleźć się białka.


W trakcie białkowych przemian dochodzi do produkcji azotu, co powoduje zwiększone obciążenie nerek i wątroby, które są odpowiedzialne za jego usuwanie. Warto pamiętać, aby odpowiednio nawadniać organizm przez cały dzień, gdyż podczas tych procesów następuje zwiększone zapotrzebowanie na wodę, zwła-szcza w nerkach, gdzie dochodzi do rozcieńczania azotu.

Metabolizm białek jest różny w poszczególnych rodzajach wysiłku fizycznego. Ogólne spożycie tego składnika, zwłaszcza przez osoby uprawiające sport związane jest z ilością „zużywanej” energii, co oznacza, że wraz ze wzrostem zapotrzebowania energetycznego wzrasta spożycie białka.
Proteinowe wsparcie
Żadna inna struktura chemiczna nie zastąpi nam białek, które wykorzystywane są w budowie hormonów, układów transportujących krew i enzymów. Syntetyzowane są przez wszystkie tkanki i narządy organizmu, najbardziej aktywne są pod tym względem wątroba i mięśnie. Zapotrzebowanie na białko zależy od indywidualnych potrzeb, budowy, aktywności fizycznej danej osoby. Podczas choroby białko wykorzystywane jest nie tylko do naprawy, ale także jako źródło energii.
Wykorzystywanie białka zwłaszcza podczas intensywnego wysiłku, choroby czy rekonwalescencji ma niebagatelne znaczenie dla organizmu. Jego spożywanie w trakcie leczenia osteoporozy, chorób zębów i przyzębia oraz innych schorzeń, zalecane jest przez lekarzy i dietetyków. Osoby uprawiające różne dyscypliny sportu są mniej narażone na wszelkie dolegliwości. Muszą jednak pamiętać o właściwie dobranej diecie.

Dostarczenie potrzebnej ilości białka nie zawsze jest takie łatwe, zwłaszcza jeśli przebyliśmy wyczerpującą organizm chorobę, jesteśmy w okresie rekonwalescencji. Osoby aktywnie spędzające czas muszą pamiętać, że zużycie białka zwiększa się podczas treningów, dlatego należy właściwie uzupełniać jego braki. Koncentraty i izobaty białek marki Extensor zawierają 95 proc. Extreme, 80 proc. Active, 60 proc. Shape czystego białka, podnoszą zdolności regeneracyjne, wspomagają system odpornościowy i stanowią doskonałe uzupełnienie codziennej diety” – mówiła Aneta Dzióbłowska, brand manager w firmie Extensor.

Każdemu sportowcowi, do osiągnięcia jak najlepszych wyników potrzebny jest odpowiedni trening i właściwa dieta. Mimo, iż aktywność fizyczna pomaga zachować ładny wygląd i dobre samopoczucie, to jednak nie wystarczy, aby uchronić się przed chorobami.
O sukcesie sportowca decydują różne czynniki, są to przede wszystkim cechy genetyczne, ściśle określony trening, właściwa dieta oraz odpowiedni odpoczynek. Dzięki skompletowanej diecie – wydajność podczas treningów czy zawodów jest zdecydowanie większa. Jeśli w codziennej diecie zabraknie białka, to z pewnością dojdzie po jakimś czasie do upośledzenia wielu czynności życiowych oraz do zmniejszenia wydolności fizycznej.

Kiedy organizm ma ujemny bilans energetyczny, dochodzi do wykorzystania białek jako „paliwa”, które może być natychmiast wykorzystane jako źródło energii. Dzięki białkowej diecie sportowcy mogą utrzymać dodatni bilans azotowy i stały przyrost mięśni” - uzupełnił dr inż. Marek Przedpełski, dyrektor d/s. Technologii i Rozwoju Produktów w firmie Extensor.

Kompozycja jedzenia spożywanego przed wysiłkiem fizycznym musi zaspokoić wydatkowanie energii, które powstaje podczas treningów. Posiłek zjedzony przed wysiłkiem „wskazuje” organizmowi, co zużyć do spalenia kalorii czy węglowodany, tłuszcze czy może białka.

Białka serwatki mogą działać stymulująco na uwalnianie się hormonu wzrostu, który jest hormonem anabolicznym, co oznacza, że pobudza on przyrost mięśni. Zamiast anaboliczno-androgenicznych sterydów – zakazanych w sporcie, sportowcy mogą korzystać z naturalnych białek serwatki” – powiedział dr Tomasz Rybak, neurochirurg i lekarz medycyny sportowej.

Każde osłabienie organizmu, wynikające z niedoboru białka, może mieć swoje negatywne konsekwencje, np. utrata odporności, długie gojenie się ran i urazów po upadkach, a ponadto zwiększone odczuwanie zmęczenia i ogólne pogorszenie samopoczucia.

Uwaga!
Pomoc w leczeniu ran
Ludzie, którzy dochodzą do zdrowia po operacjach chirurgicznych próbują wyleczyć rany pooperacyjne dodatkowymi dawkami białka serwatkowego. Nowe odkrycia wskazują, że pewne składniki białka serwatkowego pomagają w odbudowie i wzroście nowych komórek ciała.


W okresie intensywnych ćwiczeń, szczególnie wtedy, gdy trenuję przygotowując się do zawodów, dostarczam organizmowi nawet do 3 g czystego białka na kilogram masy ciała w codziennej diecie. Warto również pamiętać, że ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość spożywanego białka, dlatego korzystam z wysokobiałkowego preparatu Extensor Active” – powiedział Michał Głogowski, trenujący od kilku lat kick-boxing.

Białko serwatkowe a zdrowie

Ochrona przeciwko różnym typom bakterii i wirusów.
Bakterie przywiązane do środo-wiska jelita i do nabłonka komórek, są integralną częścią substancji trawiennych i absorbujących. Zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego jest niezbędne dla procesu prawidłowego wchłaniania” – powiedział dr Tomasz Rybak.

Ochrona układu trawiennego jest potrzebna każdemu z nas bez względu na charakter prowadzonego stylu życia. O jego prawidłowe funkcjonowanie powinni zadbać także sportowcy. Białko serwatkowe zawiera liczne unikalne składniki z szerokimi właściwościami antybakteryjnymii, np. immunoglobuliny czy lactoferynę. Znaczący poziom tych składników pozwala bezpiecznie przejść pożywieniu przez żołądek i jelito cienkie i dotrzeć nietkniętym przez wirusy i drobnoustroje proteinom do jelita grubego, gdzie mogą odsłonić w pełni swoje właściwości biologiczne.

Najbardziej znanym składnikiem białka serwatki (także marki Extensor) o działaniach antydrobnoustrojowych w przewodach jelitowych są immunoglobuliny. Potrafią wiązać ze sobą toksyny tworzące się podczas procesów trawiennych, powodując redukcję wielu szkodliwych efektów powodujących infekcje – takie jak biegunka, odwodnienie i bóle mięśni” – powiedziała Aneta Dzióbłowska.
Lactoferyna, białko wiążące żelazo, znajduje się w białku serwatkowym, i ma duże zdolności do neutralizowania bakterii. „Liczne badania naukowe pokazują, że lactoferyna przechodzi z żołądka i jelita cienkiego aż do ostatnich odcinków jelita grubego, by tam rozdzielić żelazo i bakterie. Bakterie i wirusy do metabolizmu i rozwoju potrzebują żelaza, i tu laktoferyna jest bardzo pomocna w walce ze szkodliwymi bakteriami” – komentował dr Tomasz Rybak.

Hamuje ona rozwój różnych form bakterii, które są odpowiedzialne za dolegliwości trawienne takie jak wrzody żołądka. Ostatnie badania pokazały znakomite wyniki użycia laktoferyny w leczeniu zakażeń wywołanych Helicobacter pylori – bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka.

Białko serwatkowe marki Extensor, to naturalny zestaw najwyższej jakości protein. W jego skład wchodzą wszystkie podstawowe aminokwasy potrzebne codziennie naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania” – dodała Aneta Dzióbłowska.

wersja do wydruku

INFORMACJE PRASOWE
listopad 2004
październik 2004
wrzesień 2004
sierpień 2004
lipiec 2004



AKTUALNOŚCI
Białko serwatkowe – pomyśl o proteinach
Białko serwatkowe kojarzy nam się przede wszystkim z kulturystami i sportowcami wyczynowymi. dalej >>

Białko serwatkowe - "super jedzenie"
Zdrowotne korzyści, jakie niosą ze sobą białka serwatkowe. dalej >>

Właściwości anty rakowe białka serwatkowego
Białko serwatkowe jest źródłem specyficznych komponentów dalej >>

© 2001-2015 Extensor - wszelkie prawa zastrzeżone
designed & powered by omnibit.pl