Strona główna > Informacje prasowe > Materiały prasowe wrzesień - Shape

Białko na zdrowie

Od lat wiadomo, że niedobór białka wpływa negatywnie na prawidłowe funkcjonowanie każdego organizmu. Wiadomo również, że nieodpowiednia dieta, uboga w proteiny, zwiększa ryzyko zachorowania na np. osteoporozę, choroby zębów – próchnicę, czy zwykłe gojenie się ran.

W trakcie białkowych przemian dochodzi do produkcji azotu, co powoduje zwiększone obciążenie nerek i wątroby, które są odpowiedzialne za jego usuwanie. Warto pamiętać, aby odpowiednio nawadniać organizm przez cały dzień, gdyż podczas tych procesów następuje zwiększone zapotrzebowanie na wodę, zwłaszcza w nerkach, gdzie dochodzi do rozcieńczania azotu.

Minimalna dzienna dawka protein wynosi ok. 60 g dla dziecka i ok. 90 g dla nastolatka. Osoby dorosłe powinny przyjmować 1 g na każdy kilogram wagi ciała, przy czym minimum dla kobiet wynosi 55 g dziennie, dla mężczyzn zaś 70 g. Poza tym spożycie białek przez osobę dorosłą powinno wynosić, co najmniej 15 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Proteinowe wsparcie
Żadna inna struktura chemiczna nie zastąpi nam białek, które wykorzystywane są w budowie hormonów, układów transportujących krew i enzymów. Syntetyzowane są przez wszystkie tkanki i narządy organizmu, najbardziej aktywne są pod tym względem wątroba i mięśnie. Zapotrzebowanie na białko zależy od indywidualnych potrzeb, budowy, aktywności fizycznej danej osoby. Podczas choroby białko wykorzystywane jest nie tylko do naprawy, ale także jako źródło energii.
Wykorzystywanie białka zwłaszcza podczas choroby czy rekonwalescencji ma niebagatelne znaczenie dla organizmu. Jego spożywanie w trakcie leczenia osteoporozy, chorób zębów i przyzębia, czy nadciśnienia tętniczego jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. „Dostarczenie potrzebnej ilości białka nie zawsze jest takie łatwe, zwłaszcza, jeśli przebyliśmy wyczerpującą organizm chorobę, jesteśmy w okresie rekonwalescencji. Koncentraty i izobaty białek marki Extensor zawierają 95 proc. Extreme, 80 proc. Active, 60 proc. Shape czystego białka, podnoszą zdolności regeneracyjne, wspomagają system odpornościowy” – mówiła Aneta Dzióbłowska, brand manager w firmie Extensor.

Osteoporoza – tajny złodziej kości
Od kilkunastu lat dość głośno mówi się i pisze o osteoporozie. Wiadomo już, że o zagrożeniu osteoporozą decydują tzw. czynniki ryzyka, czyli okoliczności wynikające z cech dziedzicznych i fizjologii naszego organizmu. „Wczesne rozpoznanie osteoporozy pozwala szybko zastosować odpowiednie leczenie. Bardzo ważna w tym przypadku jest także profilaktyka, która bezpośrednio wiąże się z właściwą dietą i aktywnym stylem życia” – powiedział dr Tomasz Rybak, neurochirurg, lekarz medycyny sportowej.
„Osteoporoza może mieć wiele przyczyn. Typowy „zanik kostny” to przede wszystkim wynik zachwianej równowagi pomiędzy tworzeniem nowej kości, a usuwaniem starej. Gdybyśmy w dużym powiększeniu zobaczyli kość zaatakowaną przez osteoporozę, zobaczylibyśmy cieniutkie, gęsto usiane beleczki tworzące strukturę przypominającą pajęczynę” – dodał dr Tomasz Rybak.

Główne czynniki ryzyka, to:
  • wiek powyżej 65 lat (masa kostna u obu płci, zmniejsza się wraz z wiekiem), genetyczne dziedziczenie, niska masa kostna, wątła budowa ciała, czynniki hormonalne, niska podaż wapnia w diecie, używki, nadmierna podaż sodu, siedzący tryb życia i inne.


  • Jak wynika z badań blisko 30 proc. wszystkich kobiet w wieku podeszłym spożywa mniej białka niż jest to zalecane. Niskie spożycie białka jest znacząco powiązane z ubytkami w masie i gęstości kości, szczególnie w odcinku kości udowych i w kręgosłupie.
    „Osoby zagrożone osteoporozą powinny przede wszystkim zaprzestać palenia tytoniu i ograniczyć spożywanie alkoholu, a także zwracać szczególną uwagę na spożycie białka w codziennej diecie. Trzeba pamiętać, że u osób starszych wchłanianie wapnia z jelit jest osłabione, dlatego organizm, aby utrzymać jego odpowiednią wysokość w krwi reguluje to poprzez tzw. resorpcję kości. Natomiast wapń jest potrzebny do procesów anabolicznych związanych z budową białek własnych w każdym organizmie.” – powiedział dr Tomasz Rybak.

    Słowniczek:
    RESORPCJA – jest to proces pobierania przez komórki cząstek stałych i płynnych – w tym przypadku z kości. Dlatego bardzo ważna jest dieta wzbogacona w preparaty wysokobiałkowe, które uzupełnią wszelkie niedobory wapnia.

    „Białko serwatkowe to naturalny zestaw najwyższej jakości protein. W jego skład wchodzą wszystkie podstawowe aminokwasy potrzebne codziennie naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Mają one ogromne znaczenie w czasie choroby lub rekonwalescencji. Zarówno koncentraty jak i izobaty białek marki Extensor są idealnym i bezpiecznym składnikiem diety” – powiedział dr inż. Marek Przedpełski, dyrektor ds. Technologii i Rozwoju Produktów w firmie Extensor.

    Uwaga!
    Pomoc w leczeniu ran

    Ludzie, którzy dochodzą do zdrowia po operacjach chirurgicznych próbują wyleczyć rany pooperacyjne dodatkowymi dawkami białka serwatkowego. Nowe odkrycia wskazują, że pewne składniki białka serwatkowego pomagają w odbudowie i wzroście nowych komórek ciała.

    Ochrona przeciwko różnym typom bakterii i wirusów
    „Bakterie przywiązane do środowiska jelita i do nabłonka komórek, są integralną częścią substancji trawiennych i absorbujących. Zachwianie prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego jest niezbędne dla procesu prawidłowego wchłaniania” – powiedział dr Tomasz Rybak.
    Białko serwatkowe zawiera liczne unikalne składniki z szerokimi właściwościami antybakteryjnymii, np. immunoglobuliny czy lactoferynę. Znaczący poziom tych składników pozwala bezpiecznie przejść pożywieniu przez żołądek i jelito cienkie i dotrzeć nietkniętym przez wirusy i drobnoustroje proteinom do jelita grubego, gdzie mogą odsłonić w pełni swoje właściwości biologiczne.
    „Najbardziej znanym składnikiem białka serwatki (także marki Extensor) o działaniach antydrobnoustrojowych w przewodach jelitowych są immunoglobuliny. Potrafią wiązać ze sobą toksyny tworzące się podczas procesów trawiennych, powodując redukcję wielu szkodliwych efektów powodujących infekcje – takie jak biegunka, odwodnienie i bóle mięśni” – powiedziała Aneta Dzióbłowska, brand manager w firmie Extensor.
    Lactoferyna, białko wiążące żelazo, znajduje się w białku serwatkowym, i ma duże zdolności do neutralizowania bakterii. „Liczne badania naukowe pokazują, że lactoferyna przechodzi z żołądka i jelita cienkiego aż do ostatnich odcinków jelita grubego, by tam rozdzielić żelazo i bakterie. Bakterie i wirusy do metabolizmu i rozwoju potrzebują żelaza, i tu laktoferyna jest bardzo pomocna w walce ze szkodliwymi bakteriami” – komentował dr Tomasz Rybak.
    Hamuje ona rozwój różnych form bakterii, które są odpowiedzialne za dolegliwości trawienne takie jak wrzody żołądka. Ostatnie badania pokazały znakomite wyniki użycia laktoferyny w leczeniu zakażeń wywołanych Helicobacter pylori – bakterii odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka.

    Uwaga!
    Piękne, zdrowe zęby

    Wpływ jakości pożywienia na stan naszych zębów jest niepodważalny. To czy będą mocne zależy od diety, która będzie nam towarzyła od chwili narodzin, a nawet wcześniej, jaką dietę zafunduje nam mama jeszcze „w brzuszku”. Udowodniono, że niedobór białka powoduje większą podatność na próchnicę. Jest ona tym intensywniejsza, im większy niedobór wapnia dotykał nasze mamy, babcie czy prababcie. Wysokobiałkowa dieta zapewni i matce i dziecku zdrowsze zęby. Jeśli jednak w obu przypadkach pojawi się tzw. nietolerancja pokarmowa związana z obecnością kazeiny i laktozy w produktach np. z białka krowiego, można dietę bezpiecznie uzupełnić jednym z izolatów marki Extensor.

    wersja do wydruku

    INFORMACJE PRASOWE
    listopad 2004
    październik 2004
    wrzesień 2004
    sierpień 2004
    lipiec 2004



    AKTUALNOŚCI
    Białko serwatkowe – pomyśl o proteinach
    Białko serwatkowe kojarzy nam się przede wszystkim z kulturystami i sportowcami wyczynowymi. dalej >>

    Białko serwatkowe - "super jedzenie"
    Zdrowotne korzyści, jakie niosą ze sobą białka serwatkowe. dalej >>

    Właściwości anty rakowe białka serwatkowego
    Białko serwatkowe jest źródłem specyficznych komponentów dalej >>

    © 2001-2015 Extensor - wszelkie prawa zastrzeżone
    designed & powered by omnibit.pl